
Adesea ne simțim stresați datorită volumului de muncă, iar pe măsură ce timpul trece realizăm ca avem mai multe taskuri de îndeplinit decât timpul pe care îl avem la dispoziție. Toate aceste lucruri se datorează unui management al timpului eronat.
Secretul este de a organiza sarcinile și de a folosi timpul în mod eficient pentru a rezolva cât mai multe taskuri în fiecare zi. Acest lucru te ajută la reducerea stresului și totodată la creșterea calității muncii tale. Time managementul este o abilitate care are nevoie de timp pentru a se dezvolta și acest lucru diferă de la persoană la persoană. Tot ce ai nevoie este să găsești ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Recomandarea noastră este să utilizați câteva din strategiile enumerate mai jos, timp de câteva săptămâni pentru a vedea care dintre ele funcționează.
Mai jos aveți 10 strategii pe care le puteți utiliza pentru îmbunătățirea abilitățiilor de time management și de creștere a productivității muncii:
1. Deleagă Sarcini – Este comun pentru noi să luăm mai multe sarcini decât potențialul nostru (mai mult decât putem duce). Acest lucru poate duce adesea la stres și epuizare. Delegare nu înseamnă că fugim de responsabilitate, ea este o funcție importantă a managementului. Învață să delegi o parte din activitatea zilnică către subordonați în funcție de aptitudinile și abilitățiile fiecăruia.
2. Prioritizează sarcinile – Înainte de a începe ziua, realizează o listă cu sarcinile care au nevoie de o atenție imediată și sarcini care sunt lipsite de importanță și nu fac altceva decât să îți fure din timp (plata facturii, social media, etc). Anumite sarcini trebuiesc rezolvate în aceași zi, în timp ce alte sarcini pot fi amânate pe a doua zi sau de ce nu pe o altă săptămână. În altă ordine de idei prioritizarea sarcinilor trebuie să se concentreze asupra acelor sarcini (taskuri) care sunt cele mai importante pentru activitatea noastră de zi cu zi.
3. Evită amânarea – Amânarea este unul dintre lucrurile cele mai periculoase care afectează grav productivitatea ta. Aceasta poate avea ca rezultat pierderea esențială de timp și energie. Amânarea trebuie evitată cu orice preț, deoarece aceasta poate avea repercursiuni majore, atât pe plan profesional cât și personal.
4. Programarea de sarcini – Folosește un planificator sau o agendă și noteazăți toate sarciniile care îți vin în minte. Fă această listă înainte de începerea zilei, prioritizează sarcinile din ziua respectivă și asigurăte că acestea sunt realizabile. Pentru a gestiona mai bine abilitatea de time management , îți recomand să faci 3 liste, după cum urmează: muncă, acasă, și personale. Acest lucru îți va oferi o imagine mai clară asupra sarciniilor / activitățiilor din ziua respectivă.
5. Evită stresul – stresul apare adesea atunci când acceptăm să facem mai multe sarcini decât capacitatea noastră. Rezultatul final este că organismul ne va oferi senzația de oboseală, ceea ce va duce la scăderea nivelului de productivitate și a calității acesteia. În schimb, delega sarcini juniori dumneavoastră şi asiguraţi-vă că pentru a lăsa ceva timp pentru relaxare. În schimb deleagă din activități / sarcini către subordonați și asigurăte că îți lași timp și pentru relaxare.
6. Setează deadline-uri – atunci când ai o sarcină de rezolvat, stabilește un termen realist de dus la îndeplinire și ținete de acest deadline, fără să amâni sarcina respectivă.
7. Evită multitaskingul – cei mai mulți dintre noi considerăm că multitasking-ul este un mod eficient de a face cât mai multe lucruri în același interval de timp, dar adevărul este ca noi putem face un lucru bine, atunci când ne concentrăm doar pe acel lucru / activitate. Multitasking-ul întotdeauna împiedică productivitatae, iar acest lucru trebuie evitat dacă dorim să ne îmbunătățim abilitățiile de time management.
8. Începe devreme – cei mai mulți oameni de succes au un lucru în comun. Ei își încep ziua mai devreme, deoarece le oferă posibilitatea să își așeze gândurile în ordine și să își planifice ziua. Atunci când te trezești devreme, ești mult mai calm, creativ, și cu mintea limpede. Pe măsură ce ziua progresează, nivelul nostru de energie începe să scadă, lucru ce ne afectează productivitatea și nu vom mai îndeplini atât de bine sarciniile / activitățiile.
9. Oferă-ți pauze – Ori de câte ori găsești posibilitatea ia o pauză de 10 – 15 minute, această pauză este indicată la fiecare 90 minute de muncă / concentrare. Prea multă presiune și stres îți poate afecta calitatea muncii tale. În acele 10- 15 minute, fă o plimbare, ascultă muzică sau de ce nu întindete undeva pentru odihnă, pe o canapea sau de ce nu într-un hamac. Iar după o să observi că ești plin de energie pentru a continua cu activitățiile din acea zi.
10. Învață să spui nu – refuză politicos acceptarea de sarcini suplimentare, dacă consideri că deja ești supra solicitat. Dar înainte de a refuza sau accepta o nouă sarcină, verifică lista cu activitățiile de realizat și abia după aceea conferă un răspuns.
Recent Comments