Cartea săptămânii – Black Box Thinking

By September 26, 2016Carti

Începând din această săptămână ne-am propus să oferim cititorilor noștri  câte o recomandare de carte. Iar prima recomandare după multe controverse avute am stabilit să fie Black Box ThinkingGândirea de tip cutie neagră” . 

Această carte este o lectură care te transformă și o recomand dacă ești în căutarea de a îmbunătăți ceva – propria afacere sau de ce nu chiar pe tine însuți. Cu toții suntem nevoiți să suportăm eșecul din când în când, fie că este vorba de un interviu de angajare, un examne, etc. Dar pentru cei dintre noi care lucrează în industriile critice, orice greșeală poate avea consecințe mortale. Imagineazăți că foarte mulți oameni mor din erori medicale făcute de către medici, iar statistica arată că anual mor mult mai multe persoane din cauza acestor erori decât din accidente de mașină. Din păcate foarte multe din aceste erori medicale nu sunt făcute publice din diferite motive, mai mult sau mai puțin cunoscute.

Pentru o abordare diferită este indicat să aruncăm o privire la domeniul aviației civile. Fiecare aeronavă de pasageri din lume este echipată cu o cutie neagră, care cel puțin teoretic este indistructibilă. Ori de câte ori există un incident aviatic, fie el și minor, cutia este deschisă, iar datele sunt analizate de experți pentru a stabili motivul pentru care sa ajuns la incident. Apoi, datele sunt publicate iar procedurile sunt schimbate, astfel încât aceleași greșeli să nu se repede din nou.

Puțini dintre noi sunt cei care își pun viața în pericol, în activitatea noastră de zi cu zi, așa cum o fac medicii sau piloții de avioane, dar cu toții avem un interes puternic pentru a evita erorile previzibile.

Syed susține că cel mai important factor determinant al succesului în orice domeniu este o recunoaștere a eșecului și dorința de a continua. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi după un eșec sunt blocati într-o relație cu eșecul care ne împiedică să progresăm, iar odată cu aceasta se oprește și inovația, iar daunele se resimt atât pe plan personal cât și profesional.

Syed în această carte se bazează pe o gamă largă de surse de la-antropologie și psihologie la istoria și complexitatea teoriei pentru a explora modele subtile, dar previzibile ale erorilor umane și răspunsurile noastre defensive la aceste erori. El împărtășește povești fascinante ale indivizilor și organizațiilor care au îmbrățișat cu succes o abordare de tip cutie neagră, cum ar fi David Beckham, echipa Mercedes F1, și Dropbox.

Leave a Reply